divendres, 26 d’agost del 2016

Pedagogia sobre les Ordres d'Allunyament

Les ordres d'allunyament són una mesura de protecció, poden ser cautelars (al cap de 1 o 2 dies després d'interposar la denúncia a comisaria hi ha una compareixença on l'autoritat pertinent, el jutjat d'instrucció o el jutjat de violència sobre la dona corresponent pot dictar-la, sempre i quan la demani la pròpia víctima, l'acusació particular o la fiscalia) o també les ordres d'allunyament poden ser una pena accesòria dins la sentència condemnatòria per alguns tipus de delicte violent.

En moltes ocasions hi ha confusió entre Ordre d'Allunyament i la Ordre de Protecció. La Ordre de Protecció són diferents mesures de protecció per a casos de violència de gènere (art.544 ter) i violència domèstica (art.544 bis). Dins la OP (Ordre de Protecció) hi ha mesures penals i/o civils i/o socials, es poden adoptar algunes,  totes o cap d'elles. Les penals serien la prohibició de comunicació per cap mitjà (carta, telèfon, email, xarxes socials,...) inclós per terceres persones. La prohibició d'anar a determinats llocs, per exemple al domicili, al lloc de feina,...i la prohibició d'apropar-se a determinades persones a X metres, 50, 100, 200, 500, 1000 metres. La Ordre d'Allunyament seria un subtipus dins l'Ordre de Protecció.

La prohibició o privació del dret a la lliure circulació pujaria de nivell amb l'expulsió i prohibició d'entrada a un barri, vila o ciutat determinada. També una mesura extrema de protecció seria la Presó preventiva que pot arribar fins a la data del judici oral, és a dir l'agressor està tancat a presó fins el dia del judici oral, és la mesura més dràstica i només s'adopta en situacions extremes i delictes molt greus i amb moltes proves. Sóc conscient que és la mesura més extrema, però també crec que en casos de violència de gènere la mesura de presó preventiva s'hauria d'adoptar en més ocasions, ja que el risc és alt, m'explico, si tenim en compte el perill real que la dona que està vivint la violència masclista perdi la seva vida o llurs criatures, per tant cal sacrificar "la llibertat" de l'agressor masclista per garantir la vida de la dona i llurs criatures, crec que és motiu suficient i necessari per dictar la mesura.

Cal dir que les Ordres de Protecció són efectives, funcionen, vull dir que la gran majoria d'agressors masclistes que tenen una Ordre la cumpleixen. El problema és que els Jutjats "especialitzats" NO les donen, no creuen a les dones que denuncien violència masclista, o també verbalitzen que no serveixen per res, i això és un problema greu. Aquests jutges i jutgesses són extremadament garantistes i creuen que si un agressor té una Ordre de Protecció és un indici o es podria utilitzar en contra de l'agressor com a prova en el judici oral. Cal dir que és un element judicial, un mecanisme per evitar més risc, evitar un dany major i evitar que la situació vagi a més, evitar un nou delicte violent, la Ordre de Protecció és un trencament a una situació espiral i cíclica.

Des de fa 10 anys la interposició d'Ordres de Protecció per part dels jutjats especialitzats ha descendit dràsticament, el que vull dir analitzant les dades és que el sentiment de credibilitat del testimoni de la dona que ha patit violència masclista ha disminuït. M'explico, l'any 2009 s'adoptaven un  34'7% d'Ordres de Protecció, el passat 2015 es van adoptar un 28'7% de les Ordres. Una caiguda del 6%, i si ens fixem en el 71'3% de casos que han denunciat i surten per la porta sense cap tipus de protecció, la OP denegada o directament amb l'arxiu de la causa.

És alarmant que el 40% de les dones assassinades per agressors masclistes el passat 2015 havien interposat una denúncia, és a dir havien demanat ajuda i protecció. Cal exigir responsabilitat a les institucions en aquesta negligència i manca de rigor en les seves intervencions, principalment a l'intocable poder judicial, és antidemocràtic la seva impunitat i el seu classisme, cal humiltat per reconèixer que sí necessiten ajuda per decidir si interposar o no Odres de Protecció, cal desenvolupar la transdisciplinarietat en la lluita contra la violència masclista, i dins el sistema judicial posar en funcionament equips professionals de valoració integral amb perspectiva de gènere de manera inminent, tal com recull la Llei 1/2004.

@RobenFawkes
"Detrás de mujeres felices, hay machistas abandonados"

PD: Si ets un agressor masclista i estàs llegint aquest post, si ets un individu al qual un jutjat X ha dictaminat una Ordre de Protecció o una ordre d'allunyament, et recomano que la cumpleixis de forma estricte, perquè quebrantar-la és un delicte de desobediència i està penat amb 3 anys de presó. Aprofita aquest temps que tens la Ordre per reflexionar, demanar ajuda professional al SAH i allunyar-te al màxim de la víctima i les persones properes a ella. Si creus que no pots cumplir-la, has pensat en fer-li més mal a la víctima o a altres persones, i ets incapaç de respectar decissions que ha pres ella, el millor que pots fer és suïcidar-te i punt.

 Més informació i anàlisi sobre la DENEGACIÓ  d'Ordres de Protecció a l'Estat:  http://www.eldiario.es/sociedad/Barcelona-Cartagena-posibilidades-proteccion-violencia_0_551895267.html

 Més info sobre les ORDRES DE PROTECCIÓ: http://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Temas/Violencia-domestica-y-de-genero/La-orden-de-proteccion/

M'agradaria dedicar aquest post a Angela Gonzalez, la seva lluita valenta conjuntament amb Women's Link van aconseguir que la Unió Europea sancionés a la Justícia Espanyola:  http://www2.womenslinkworldwide.org/wlw/new.php?modo=detalle_prensa&dc=481 tot i que encara la Justícia espanyola no ha compensat a Àngela.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...