dimecres, 30 de desembre del 2015

SUFRAGISTAS i l'Autodefensa Feminista, Edith Garrud

SUFRAGISTAS arriba a la gran pantalla el passat 18 de desembre 2015, un film realitzat després d'un ampli treball de documentació, dirigida per Sarah Gavron ('Brick Lane') i la guionista Abi Morgan. En el repartiment d'actrius principals: Meryl Streep, Carey Mulligan i Helena Bonham Carter. La crítica cinematogràfica diu que és "la película de l'any", tant de bó, com més difusió i reconeixement tingui molt millor!

Crec que aquesta película és un acte de justícia en ella mateixa, i penso que s'hauria d'incorporar com a material pedagògic obligatori a escoles i instituts. SUFRAGISTAS és "emotiva, dura, colpidora, i "visibilitza moltes violències masclistes actuals i ben presents en la societat actual". SUFRAGISTAS "Una sacudida al entretenimiento patriarcal", evidencia com "cada pas cap a l'emancipació de les classes oprimides com les dones, i encara molt més dur les dones obreres, pobres, negres,...i encara les lluitadores feministes pateixen moltíssim a tot el món. En el film es fa explícita la violència institucional, com a resposta per mantenir l'ordre social patriarcal intacte, actualment aquesta mateixa violència existeix contra les dones feministes i activistes i la pateixen també les dones supervivents de la violència masclista en els circuits institucionals.

He escrit aquest post perquè m'agrada sumergir-me en els detalls i els secrets, i he descobert un fet poc conegut que queda reflectit en alguns fotogrames de la película, són com es defensen les sufragistes de la violència policial, doncs investigant per la xarxa he trobat la gran tasca que va fer Edith Margaret Garrud i el seu marit William, que es van encarregar de formar i entrenar a grups de Sufragistes en l'autodefensa, concretament en l'art marcial Jiu-Jitsu, per defensar-se i respondre als cops de porra policials, a les empentes, als cops dels agressors fins llavors impunes...Edith desafia al poder i la violència policial.

Edith Garrud, advocada, conscient que l'autodefensa feminista era efectiva no només durant les manifestacions contra la policia sinó també en la vida quotidiana, contra els homes agressors masclistes. Edith i el seu marit que era professor d'educació física a diferents Universitats i practicant de boxa, van entrenar junts amb el sensei Sadakazu Uenishi. Edit i William dos bons alumnes es fan càrrec del dojo quan el mestre japonés torna al seu pais. William es va retirar, i ella va ser la instructora de dones sufragistas que es volien defensar dels provocadors en les manifestacions, va ser motivada i animada per la mateixa Emeline Pankhurts (protagonitzada per Meryl Streep en el film SUFRAGISTAS). Edith i William també van rebre classes de Edward William Wright fundador de l'art marcial híbrida Bartitsu.

Després de les vagues de fam, la violència de l'Estat va augmentar, i llavors la Union Política y Social de la Mujer va crear un grup de 30 dones combatives i molt formades en autodefensa, "The Bodyguard", la premsa les anomenava "Amazonas" i de forma satírica "JiuJitsufragistes" però es va convertir en un terme comú per a referir-s'hi, elles eren entrenades en secret per Edith també en la tècnica dels "Indian clubs" (pals indis) al dojo amagat al barri londinenc de Soho fins al 1914 quan va començar la primera guerra mundial...L'any 1911 la revista "Salud y Fuerza" va publicar un article escrit per ella sobre la necessitat de l'autodefensa.

Edith i William van seguir entrenant al dojo fins al 1925...van passar 3 anys més fins que dones i homes tingueren els mateixos drets polítics al Regne Unit.

Edith Garrud entenia l'autodefensa com un acte de resistència activa, com a contrapoder, com la manera efectiva d'enfrontar-se a un enemic poderós utilitzant la seva pròpia força en contra d'aquest. Edith conjuntament amb Pankhurst dissenyaven estratègies col·lectives per evitar detencions, aconseguir rescats, realitzar actes de sabotatge i també escapolir-se de la policia en circumstàncies molt complicades.

Edith Garrud és una de les primeres instructores d'arts marcials i d'autodefensa feminista al món  Occidental, ella no ensenyava a aplicar la força per la força, ensenyava a exercir el dret legítim a defensar-se mitjançant l'habilitat, la tècnica i la constància en l'entrenament. L'Any 1965 en una entrevista explicava com va fer volar pels aires sense problemes un policia que li obstaculitzava el seu camí. Edith Garrud va morir l'any 1971 als 99 anys d'edat.


Per acabar destacar que l'actriu Helena Bonham Carter va canviar el nom del seu personatge "Caroline" per "Edith" com a gest de reconeixement.

En aquest enllaç podeu veure el trailer oficial del film:  https://www.youtube.com/watch?v=5v6aKU9clHc  SUFRAGISTAS

I si voleu més informació sobre les SUFRAGISTES en aquests 3 enllaços us recomano veure sencer el documental de 3 capítols de la BBC: SUFFRAGETTES FOREVER
Capítol 1: https://www.youtube.com/watch?v=rCty50zaGro
Capítol 2: https://www.youtube.com/watch?v=Recg9FL-cTQ
Capítol 3: https://www.youtube.com/watch?v=M128OUQbbeU

Recomano la crítica realitzada per María Castejón Leorza publicada a Píkara: http://www.pikaramagazine.com/2015/12/sufragistas-construyendo-epica-feminista/

PD: Aquest post vol ser un exercici de recuperació de herstòria per Edith Margaret Garrud dins el moviment sufragista, i en gran part ha estat construït amb la síntesi de diferents textos, articles, comentaris i opinions realitzats en les xarxes socials per dones que han vist la película i/o que han investigat sobre el moviment sufragista, a totes elles moltes gràcies!

Rubèn Sanchez Ruiz

Jet City Comics /Tony Wolf i Joao Vieira Novela gràfica SUFFRAGITSU

4 comentaris:

ISABEL MOLINS ha dit...

En el Centre d'Atenció Recuperació i Reinserció de Dones Maltractades (Madrid) vam fer un curs d'autodefensa de Wen-Do. Ens varen dir que estaba prohibit, que si mai l'usavem haviem de dir que els cops ens havien sortit "d'aquella manera", improvitzadament....
Només per l'augment de l'autoestima al fer el curs i per la seguretat que mica en mica ens proporcionava aquest aprenentatge, podriem dir que va ser una de les millors eines eines que m'en vaig endur - teràpies apart-. Molt bon escrit Rubén. Una abraçada

Unknown ha dit...

Hola Isabel, moltes gràcies pel teu comentari.
Sí, com comentes no està ben regulat el dret a la legítima defensa, i amb el codi penal encara estan imputant per lesions a les dones que es defensen d'una agressió. Crec que és una reivindicació necessària i legítima. Com tú comentes, l'autodefensa feminista va més enllà de la defensa física, el salt psicològic, que suposa interioritzar com diu Maitena Monroy el dret a defensar el propi cos, integritat,dignitat,llibertat...són moltes coses.
Una gran abraçada i celebro que t'agradi, ja estic preparant el proper post...
Rubèn

Andrea Tafanera ha dit...

Gran article del moviment sufragista.

Jo mateixa començo en el món del blog i tenir com a referència blogs en català per la lluita feminista com aquest, m'emociona.

Deixo un enllaç al meu blog. Concretament un enllaç al meu últim post, una crítica cinematogràfica d’aquest film, Sufraggette. Evidentment, vist des de la meva visió.

https://lahistericatafanera.wordpress.com/2016/02/03/critica-del-film-sufraggette-sense-spoilers/

Gràcies per la vostra tasca.

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Andrea pel teu comentari.
Afegeixo el teu bloc a la llista de bloggeres.
Una gran abraçada
Rubèn
@RobenFawkes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...