diumenge, 24 de març del 2013

El rol de l'Home al s.XXI: Masculinitat a debat

En aquest post realitzaré un resum d'alguns dels continguts tractats en l'activitat organitzada el passat 22 de Març de 2013 per l'Assemblea d'Hospitalet , l'afluència va ser molt nombrosa i el debat profund i interessant, jo vaig tenir el plaer de participar activament, aquí exposo alguns dels punts que vaig explicar en la meva ponència:

Imatge durant la xerrada el passat 22.3.13
És importantíssim partir de la base, que si parlem i discutim sobre la Masculinitat i sobre el rol de l'home és gràcies als moviments feministes, que ens donen instruments per l'anàlisi crític i la deconstrucció de la mateixa Masculinitat Hegemònica Heteropatriarcal.

Crec que és fonamental quan parlem de masculinitat hegemònica explicar que és una de les principals causes estructurals de les violències masclistes, conjuntament amb els mites i la teoria de l'amor romàntic, la divisió sexual del treball, la familia fusional, la cultura de la violència i l'obediència,...entre altres. 

La violència masclista i la seva forma més extrema el feminicidi, en els darrers 8 anys a l'Estat Espanyol ha causat 503 dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles homes, perpetrats per 503 homes masclistes, que cumpleixen "a raja tabla" els 4 pilars de la masculinitat tradicional hegemònica heteropatriarcal: La jerarquía, la potencia sexual, la belicositat heroica i l'autosuficiència. Aquests agressor com va comentar un company de l'assemblea, no són malalts, són"hijos sanos del patriarcado".

Els prejudicis i els tòpics ajuden a consolidar aquestes les categories de gènere, unes categories rígides, "motllos" on han d'encaixar homes i dones per ser considerats/des com a tals..., la masculinitat hegemònica MMHH i la femininitat MFHH...tot el que surti d'aquests motllos patirà l'exclussió, l'etiqueta d'anormal, la culpabilitat, complexos,...i un llarg etc...per això és prioritària la DECONSTRUCCIÓ d'aquestes categoríes, que com molt bé va dir Oscar Guash son armes de control social. Per això és tant important trencar i lluitar contra els prejudicis i mites sexistes, i per això com diu Susan Fiske, necessitem una ferma voluntat de voler treure-los dels nostres cervells.

Oscar Guash va explicar de forma magistral que suposa construir una identitat masculina hegemònica des de la infantessa basada en una triple negació, un home no és un nen, no és una dona, i no pot estimar a altres homes ni que altres homes l'estimin. Aquest triple conflicte intern té unes conseqüències nefastes per les dones i pels mateixos homes. Les dones pateixen les violències masclistes, i els homes realitzen conductes tant hetero com d'autodestrucció.

Vaig comentar com en els homes només existeix una emoció que està permesa expressar de forma lliure, i és la ira. Les altres emocions, responsables dels afectes, les cures, l'empatia,...són negades i reprimides per aquest patriarcat.

Davant d'aquesta situació vam arribar a un consens, s'ha de deconstruir la masculinitat i la feminitat per construir milers de noves masculinitats i feminitats alternatives i plurals, que permetin relacions afectives i sexuals lliures, sanes,...que com a únics principis rectors tinguin la llibertat i el respecte. Trencar amb la dependència emocional, el control, la imposició, la possessió i la violència. La conscienciació i els feminismes són eines, i el coneixement profund de les interaccions socials pròpies d'algunes societats i tribus matriarcals són un punt de partida per aprendre més de la cultura de la pau, el diàleg i el respecte.

Per acabar, desitjo que l'ompliu amb els vostres comentaris, tant de la gent que va participar com les que no, segur que enriquireu aquest breu post, animar a la creació d'un moviment social d'homes feministes, al twitter jo vaig anomenar-lo #UHF o #UPF Unió d'Homes o Unió de Persones Feministes...per continuar aprofundint sobre aquests temes.

"Tota persona té pendent una revolució interior" "Todo hombre es una revolución interior pendiente" ( AHIGE )

per poder construir un món més just, primer necessitem deconstruir-nos nosaltres, i aquest és un procés col·lectiu i individual imprescindible per canviar la realitat.

Moltes gràcies per la vostra acollida i suport.
@RobenFawkes

Aquí el link per veure l'activitat:


http://bambuser.com/v/3461702 Comença al minut 24.




3 comentaris:

Piro ha dit...

Querido Rubén, primero que nada agradecerte el aporte personal en la Kafeta.
El miercoles pasado y como aporte personal a la misma, escribí 18 preguntas sobre el tema, dirigidas a 18 amigos de la asamblea, entre las cuales había una para tí y otra para Oscar.
Desde luego que el debate - casi diría diálogo logró una dinámica y un nivel que me pareció que no era el momento oportuno de formularlas por no interrumpir la dinámica de comunicación que alcanzo a lograrse.
En cualquier caso, aquí va la pregunta que tenía dirigida a tí.
Por cierto que como una pregunta -cualquiera sea- no implica necesariamente una respuesta, dejo a tu criterio esa elección.

"Si se pudiera fabricar a voluntad..."
Es una mañana de un lunes de Mayo, y pasaste la noche dando vueltas a las consecuencias que tiene el "sostener" el modelito
de masculinidad que te han asignado, porque adviertes que tú no lo has elegido, a lo más has "modulado", o "interpretado".
El último sorbo de café te impulsa a tomar la decisión de cambiarlo: bajas al super y te diriges a la sección de "Modelos".
En una gran vitrina se encuentran los frascos que contienen los componentes para la elaboración
de modelos. Sobre la misma y en caracteres bien visibles una leyenda explica:
"Elija con precaución, porque los efectos duran casi toda la vida. Mézcle los elementos cuidadosamente, y elija solo tres".
Los envases etiquetados muestran los nombres que, curiosamente advierto femeninos:
Fuerza, Sabiduría, Bondad, Suavidad, Generosidad, Empatía, Eficiencia, Habilidad, Gracia, Belleza...
Cuales tres eliges ?

Te envío un gran abrazo, y confío que tengamos oportunidad de encontrarnos y compartir a lo largo de los próximos 20 años.
Piro

Unknown ha dit...

Querido Piro, gracias por tus palabras, tu comentario y por tu apoyo el viernes.
Mi respuesta, yo elijo: Empatía, Eficiencia y Fuerza.
Añadiria otro elemento, Intuicion. Si estuviera lo eligiria.
Un fortísimo abrazo y estamos en contacto
@RobenFawkes

Unknown ha dit...

Us recomano la Crònica de la xerrada: http://lapalancainformacion.org/deconstruccion-y-construccion-de-la-masculinidad/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...