diumenge, 12 de juny del 2011

La Alegria, L'esperança i la contrapsicologia (1ª part)

El pensament positiu forma part de la capacitat de Resiliència, perquè té un important efecte reparador en la salut de les persones, molta gent es pregunta, però ben bé,com es fa? Doncs amb un entrenament diari i constant es pot aconseguir. Positiu no significa acrític, ni conformista, significa de quina manera puc canviar la percepció d’alló que passa al meu voltant per intentar tenir una actitud de lluita, de supervivència, per canviar-ho, perquè no em faci defallir…ja que la sensació que tinc capacitat de fer alguna cosa, ens dóna més força per seguir endavant i disfrutar al màxim.
Segons Rojas Marcos, el que distingeix la disposició pesimista de la optimista: els ingredients són: la nostra memoria pasada, la interpretació del present i la nostra visió del futur. L’optimisme saludable, ens ajuda a utilizar els recursos propis i de l’entorn, i a lluitar sense desmoralitzar-nos contra les adversitats.
El sentiment terapèutic de l’esperança, és un requisit per la supervivencia humana, també el coratge constitueix un autèntic antídot contra el derrotisme: el pessimiste protesta i no es defensa,  L’optimista  en canvi li mou les ilusions ( a mi concretament un món més just i igualitari), per això lluitem i no es rendim mai!!
La sensació de control sobre la propia vida, sobre les circumstànces que ens envolten, ajuden a contrarrestar la indefensió apresa, i ens enfrontem als problemes de forma més saludable, disminueixen l’ansietat i gestionen millor les emocions negatives. La sensació que un/a governa la seva vida, que dissenya el seu propi programa, és una peça clau en l’equilibri mental.
Perseguir noves metes amb entusiasme, amb motivació, beneficia la pressió arterial, el sistema inmunològic i redueix la tensió nerviosa.
La principal funció dels mecanismes de defensa o adaptació és mantenir-nos esperançats i  saludables i tranquils. Una certa dosis d’amnèsia selectiva és saludable en la nostra supervivencia, preserva la nostra autoestima,integritat emocional i el perfil social.
Un fet curiós és la Disonancia mental o cognitiva (L.Festinger,1957): les persones  a l’hora d’explicar o justificar les coses, seleccionem aquells arguments que millor recolzen les nostres creences i conductes , amb la finalitat d’evitar els sentiments discordants i desagradables que ens produeixen les contradiccions. Elaborar un raonament que eviti la disonancia, però l’habilitat d’adaptar-nos, transformar-nos, i canviar la percepció, transformar la realitat per protegir-nos també pot jugar-nos un bloqueig , en situacions on hauríem de fugir ens fa permanèixer en aquella situació.
Sigues tú mateixa!
El pesimisme defensiu, imaginar lo pitjor, el pitjor resultat, crear expectatives molt baixes en situacions molt difícils, et prepara pel fracàs, és una técnica optimista del pensament negatiu, per transformar la por en acció.
L’optimisme no està renyit amb l’acceptació dels problemes reals, els aspectes negatius d’una situacio desafortunada, l’acceptació i trovar elements de comprensió pot mobilitzar els teus recursos personals per trencar amb la mateixa.
Reprenem el timó del vaixell de la nostra vida, perquè ara està en mans de polítics i banquers, ja és hora!
Continuarà…
Ruben Sanchez Ruiz

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bon dia Ruben!!! Me ha gustado leerte,ya de buena mañana, sobre todo con esa gran sonrisa de Pipi Calzaslargas.
Me gusta el escrito, sobre todo dando tu toque personal de los cambios en la política y los banqueros. Siempre dando caña:))))
No sé,normalmente, los psicos que me conoceis, habeis coincidido en el hecho de que soy una persona resiliente, pero ultimamente, vuelvo a estar bastante al límite. Sólo me ha vuelto a faltar lo del tema face, que en realidad es una tontería, puedo vivir sin eso...pero me asusta el control que siguen ejerciendo sobre mi vida, es agotador. Sé que tiraré para adelante, como siempre lo he hecho, pero todo lo hago a costa de mi salud...no sé si eso es muy resiliente, no lo entiendo así.Porfa, sacame de dudas, porque esa es una contradicción que tengo bastante presente.
Que pases un buen domingo, reivindicativo, eso sí. Por cierto, cómo llego a tu pág.de indignados??? Estoy bastante desconectada de todo, sin el puñetero facebook, hay que joderse!!! En fin un abrazo enorme y salud.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...